Hvad er afdragsfrie lån og hvad koster det?

Et afdragsfrit lån er et lån, hvor man ikke betaler nogen afdrag, man betaler dog stadigvæk en månedlig ydelse på lånet, som sikre at lånets restgæld ikke stiger yderligere. Ydelsen dækker over renter og bidragssatser.

Når man har et afdragsfrit lån, så er der er bundet en periode op på afdragsfriheden. Den gøres typisk op i hele år, og den længst periode vi har set er på 10år. Det har i en længere periode været ret almindeligt, at når man købte hus, så blev realkreditlånet lavet som afdragsfrit lån, og boliglånet blev så lavet som et lån med kortere løbetid. Fx afdragsfrihed i 10år, og løbetid på 10år. På den måde får man afviklet lånet med den højeste rente hurtigst.

Fordelen ved et afdragslån er, at man kan bruge de manglende afdrag til afviklingen af anden og dyrere gæld. Det er dog ikke en god ide at have afdragsfrihed, hvis det ikke bruges til at nedbringe anden gæld, i det man kommer til at sidde med en markant højere ydelse når afdragsfriheden ophører. Løbetiden på lånet med afdragsfrihed bliver nemlig ikke længere bare fordi der tilknyttet afdragsfrihed.

Nogen lån med afdragsfrihed har den manglende afvikling til straks indfrielse når løbetid udløber, det betyder at du skal betale alt den du har haft i afdragsfrihed den dag lånet udløber. På store lån er det forholdsvis mange penge, og det er derfor vigtig at have med i beregningerne.

Hvad koster et afdragsfritlån?

Det koster det samme som lån med afdrag, der er dog indført nogen ekstra gebyr som kaldes bidragssatser. De skal udgøre det for den risiko låneudbyderen løber ved at tillade afdragsfrihed.

Det man blot skal huske når man snakker om hvad det koster, er at man stadigvæk har den månedlige ydelse selvom der er tale om afdragsfrihed, men at den månedlige ydelse så blot dækker renter og gebyrer. Man skal altid huse at det kan være en fordel at finde et lån af penge online.