Hvad betyder ÅOP?

Lån trods RKI

Det er en forkortelse af Årlige Omkostning i Procent, og er en et krav fra prismærkningsloven til låneudbyderne. De fleste kigger på renten, som udtryk for omkostningerne i forbindelse med et lån, men den kan desværre ikke stå alene.

Der er også andre omkostninger når man låner penge, af omkostninger kan nævnes:

  • Renter
  • Stiftelsesomkostninger
  • Administrationsomkostninger
  • Gebyr for håndtering
  • ÅOP

Med de ovennævnte omkostninger i tankerne, samtidigt med at den normale forbruger kun kigger på renterne, så er man blevet enige om at der er nogen ikke i scene satte omkostninger, og derfor har man indført ÅOP, som er en gennem regninger af de forskellige omkostninger der er ved lånet og giver altså udtryk for de årlige omkostninger i procent.

Hvad kan man så bruge ÅOP til?

Udover at det anskueliggøre omkostningerne ved det enkelte lån, så er det også en optimal faktor, at bruge som rette snor når man sammenligner lån. Det er nemlig det eneste tal som er en fælles nævner for alle udgifterne. Man kan altså ikke alene bruge renten som sammenligningsgrundlag, men skal kigge efter ÅOP når man sammenligner lånemulighederne på markedet.

Et kort eksempel på, at renten ikke er et validt sammenligningsgrundlag, kunne være når låneudbyder til byder en 0 rente, men så stedet har høje stiftelses omkostninger. Det er altså et overblik over de samlet kreditomkostninger.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*