Det skal du være opmærksom på, før du låner

Går du og tænker på at tage et lån? Vi mangler alle penge af og til, og så er det selvfølgelig helt fair at overveje et lån. Der kan opstå behov i hverdagen, som vi har brug for at dække. Der er dog en række forhold, du skal gennemtænke, inden du optager lånet. For eksempel skal du overveje, hvem du vil låne pengene af, og naturligvis hvor meget du har brug for. Her får du forslag til, hvordan du griber dit potentielle lån an.

Har du råd?

Det lyder måske åbenlyst, men det er virkelig, virkelig vigtigt at overveje, om du har råd til at tage lånet. Uanset om du vil afdrage over tid, eller betale det hele tilbage måneden efter, skal du gennemgå dit budget grundigt, inden du låner.

Det er en god idé at opstille alle de udgifter, du har i løbet af måneden, på skrift. På den måde får du et overblik over, hvor meget du bruger, og hvor meget der er tilbage. Det er naturligvis også vigtigt, at du medregner, hvor meget du bruger på mad og andre ting, for eksempel tøj. Det går ikke, at du skal sulte. Så er det bedre at vente med lånet, til du har råd.

Hvis dit budget viser dig, at du har mulighed for at afdrage 400 kr. om måneden, kan du optage et lån, hvor afdrag samt renter ikke overstiger dette beløb. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, hvor høje renter der er på lånet. Der er nemlig stor forskel fra lån til lån, så det er bedst, at du gennemgår dine muligheder grundigt. Hellere være for grundig end forhastet.

Hvilket lån er bedst?

Der findes mange forskellige lån på markedet. Du kender sikkert banklånet, men hvis du har brug for et mindre beløb til noget forbrugsrelateret, skal du formentlig kigge andre steder hen. Som regel har din bank ingen interesse i at låne dig penge til en ny cykel eller lignende.

Hvis du er studerende, er SU-lånet en rigtig god mulighed. Du skal ikke betale tilbage på det, før du er færdig med at læse, og renten er lav. Problemet med SU-lån kan dog være, at der går et stykke tid, før pengene bliver udbetalte. Står du og mangler et mindre beløb akut, skal du altså være opmærksom på, at der godt kan gå 14 dage, før SU-lånet går ind.

I de tilfælde kan du overveje at tage et hurtigt lån fra en udbyder på internettet. Du kan låne penge på mange forskellige hjemmesider, og de fleste tilbyder lynhurtig udbetaling. Du skal dog være opmærksom på, at renterne på internet-lån tit er utroligt høje. Derfor er det en stor fordel, hvis du kan betale tilbage hurtigt. Disse lån kan være gode, hvis du er sikker på, at du snart kommer i besiddelse af en større mængde penge – det er helt fint at låne, så længe man ikke sprænger sine fremtidige budgetter på baggrund af det.