Når du sammenligner lånetilbud fra forskellige udbydere, findes der en række nøglebegreber, som du kan kigge på for nemmere at forstå prisen på dit nye lån.
Det er ingen hemmelighed, at lånemarkedet er et af de steder, hvor den faktiske pris kan være en udfordring at finde frem til. Hvis du ikke er opmærksom på dine lånevilkår, kan den samlede pris på lånet ende med at overraske dig.
Som låntager, og køber af en service, kan du selv undersøge dine lånevilkår, så du ikke bliver overrasket, efter du har indgået låneaftalen. Du kan bl.a. se på følgende parametre:
- Rente
- Stiftelsesomkostninger og øvrige gebyrer
- Årlige omkostninger i procent (ÅOP)
- Låneeksempel
Din rente
Renten er en af de vigtigste variable, når du skal vurdere lånets pris. Den viser dig den procentvise tilbagebetaling af dit lånebeløb og er en prisfastsætningsmetode for långivere. Låner du eksempelvis 1.000 kr. med en årlig rente på 10%, vil du ved årets udgang skulle betale 100 kr. for dine 1.000 lånte kr.
De fleste lån vil have en rente opgivet, som er baseret på en årlig sats. Denne kaldes debitorrente, da det er en rentesats tiltænkt skyldneren af det lånte beløb. Det anbefales, at du vurderer rentesatsen som et vigtigt parameter for prisen på dit lån. Vær opmærksom på, at renten ved kortfristede lån typisk er højere end renten på større privatlån. Det kan du eksempelvis se, når du sammenligner i en kviklån oversigt.
Gebyrer og skjulte omkostninger
En anden faktor er alle de gebyrer, som typisk fremgår i mindre tekstafsnit og ikke af hovedtilbuddet. Af de mest væsentlige er stiftelsesgebyret, som kan variere fra en fast pris til procentdel af lånebeløb. Udover denne er der eksempelvis månedlige administrationsgebyrer, som kan blive pålagt hvert månedlig ydelse.
Disse gebyrer kommer som en tillægspris ved siden af din rentesats og bør ikke undervurderes, når du skal vælge dit næste lån. Læs derfor altid alt det med småt for at kunne sammenligne alle parametre, som afgør din pris.
ÅOP – Årlige omkostninger
Sidst kommer vi ikke udenom ÅOPen, som er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. Dette nøgletal udregnes ved at inkludere samtlige omkostninger forbundet med lånet, og det viser, hvor stor en procentdel omkostningerne udgør af det beløb, du låner. Af denne grund er ÅOP et nemt tal at sammenligne, hvis du har to lån, som er lige store og løber i lige lang tid.
Du bør i denne forbindelse være opmærksom på, at ÅOP ikke altid er retvisende. Sammenligner du et lån på 10.000 kr. med en løbetid på 1 år og et lån på 10.000 kr. med en løbetid på 5 år, vil lånet med den længste løbetid med stor sandsynlighed se billigst ud ved at have den laveste ÅOP. Årsagen til dette er, at dine omkostninger er spredt ud over et større antal ydelser, end hvis du skal betale dem tilbage over ét år. Eftersom ÅOP er årlige omkostninger i procent, vil procentdelen af omkostninger derfor blive lavere pr. år, hvis du har flere år at betale dem tilbage over.
Låneksempel
Derudover kan du altid se på det repræsentative låneeksempel, som alle långivere er forpligtet til at oplyse efter bestemmelser i dansk kreditaftalelov. I dette eksempel vil du altid finde begrebet ‘Samlet tilbagebetaling’, som oplyser dig det præcise beløb, du ender med at betale, når hver en krone er sendt tilbage til banken.
Overordnet set anbefales det, at du kigger nærmere på alle de nævnte parametre, så du er sikker på, hvad dit nye lån indebærer.