Få styr på din klatgæld og få flere penge mellem hænderne

Har du flere gældsposter hos kreditorer, som alle opkræver renter og gebyrer, kan du samle dine lån gennem et samlelån.

Har du flere udestående kreditter, betyder det, at du betaler renter og gebyrer hos flere forskellige kreditorer. Eksempelvis kræver nogle långivere, at du betaler et gebyr på 30 kr. pr afdrag i administrationsomkostninger. Gør du det i 5 år, løber det op på 1.800 kr. Ved at samle dine nuværende lån i ét lån, og derved kun én gældspost, vil du derfor undgå disse unødvendige omkostninger.

Sådan fungerer det

Når du samler dine lån, optager du ét nyt lån, som vil gå ind og indfri dine nuværende lån online. Ved siden af det beløb som skal kunne dække dine gældsposter, kan du låne eksempelvis 20.000 kr. Har du udestående gæld for 100.000 kr., kan du således låne 120.000 kr., hvor de sidste 20.000 kr. vil være dit nye lån til forbrug. De første 100.000 kr. vil bruges på at indfri din gæld hos dine nuværende kreditorer.

Din besparelse på din månedlige ydelse vil være baseret på, hvor mange forskellige kreditorer du hidtil har betalt til. Jo flere forskellige udestående kreditter du har haft, jo større vil din potentielle besparelse være. Har du førhen betalt til fem kreditorer, vil du, ved at samle din gæld, spare gebyrer og renters rente fra fire långivere.

Selve processen bliver typisk klaret af din nye långiver, såfremt denne tilbyder et faktisk samlelån. Derfor skal du ikke selv sørge for at indfri dit udestående hos dine kreditorer. For at dette gør sig gældende, skal du være sikker på, at det er en del af långivers produkt.

 

Hvad får jeg ikke tilbage, når jeg samler mine lån?

Samlelånet er en fordel, hvis du har kreditter, som du fortsat vil afdrage på i det næste stykke tid, men det har også sine begrænsninger. Du vil naturligvis ikke få gebyrer og omkostninger forbundet med renters rente tilbage, når du samler kreditter, du har betalt af på i længere tid. Samtidig vil du heller ikke få penge tilbage, som du har betalt i forbindelse med at stifte lånet.

Når du tager et samlelån, svarer det til, at du tager et helt nyt lån. Af denne grund skal du være opmærksom på, at de fleste udbydere vil kræve et nyt stiftelsesgebyr af dit nye lånebeløb. Det kan virke frustrerende at betale flere penge for at stifte et nyt lån, men det kan i langt de fleste tilfælde betale sig.

 

Hvilke lån kan jeg samle?

Du kan som udgangspunkt samle alle lån, hvor der ikke har været krav til sikkerhedsstillelse. Dvs. privatlån, forbrugslån, kviklån og online kassekreditter. Her er forudsætningerne for lånene de samme, og derfor er det nemt for din nye långiver at indfri din gæld.

Det forholder sig typisk anderledes med banklån, fordi der typisk har været krav til sikkerhedsstillelse ved optagelse af lånet – eksempelvis ved et billån eller boliglån. Søger du at samle denne type lån, kræver det typisk at dit nye lån optages det sted, hvor du har optaget lånet med sikkerhedsstillelse.