Vær opmærksom på dette, når du skal tage dit næste lån

Et lån kan agere som plaster på mange forskellige problemer. Der findes snart et lån til hvert enkelt problem. Hvis du skal købe ny ejendom, kan du tage et realkreditlån ved din bank. Hvis du mangler penge mens du studerer, kan du tage et lån af staten. Hvis du har behov for nogle hurtige penge til diverse hverdagsmangler, kan du tage et kviklån ved premiumbanks.dk. Og har du for mange dyre lån, så kan du samle et billigere samlelån. Lånene giver mulighed for at løse problemer, der ellers var uløselige med din nuværende økonomi. Lånene kan dog også skabe overraskelser, hvis du ikke er opmærksom på alle lånets sider.

Kend dit lån forfra og bagfra

Hvis du tager dig tid til at kende det lån, du har tænkt dig at tage, er der mindre risiko for, at du bliver negativt overrasket. Hvis du blot har styrt på det med småt, er det næsten umuligt at lånet for en ødelæggende effekt på økonomien eller hverdagen. Disse elementer er en god idé at have fokus på:

  • Passer lånet til din situation? Der findes uendeligt mange låntyper, så det er dumt ikke at vælge den, der er støbt til netop din situation. Du får mest ud af lånet, hvis den passer dig.
  • Få styr på ÅOP (årlige omkostninger i procent). ÅOP er betegnelsen for, hvad lånet præcist koster, når alt er medregnet. Hvis du kender ÅOP, støder du ikke på overraskende renter eller deprimerende småskrifter.
  • Gør økonomien klar til renterne. Lån kræver renter, og det kræver, at din økonomi kan betale disse renter – hvis ikke økonomien kan det, kan det hurtigt blive en hård hverdag. Indret derfor din økonomi, så du får råd til at betale lånet af – sæt f.eks. penge til side hver måned.
  • Hvis du skal låne fra banken, skal din økonomi være i orden inden, ellers låner de dig ingen penge.