Læg budget

Budget er ikke kun for virksomheder og events. Et budget kan forbedre din privatøkonomi væsentligt, og hjælpe dig få styr på din pengestress.

Hvad er et budget?

Et budget er et overslag over forventede udgifter og indtægter for en given periode. Et budget for din privatøkonomi dækker over din løn (og øvrige indtægter), og de kategorier du forventer at bruge penge på (udgifter).

For at lægge budget skal du skrive ned, hvad du bruger penge på hver måned. Del det op i kategorier, og sæt penge af til hver kategori hver måned. Også selvom du kun bruger penge på en kategori hver anden måned, 3 gange årligt osv. Se på hvor mange penge du bruger på en kategori om året og del det så ud på hver måned, så du har pengene, når du skal bruge dem.

Hvorfor er det godt?

Et budget er godt, fordi det giver dig overblik over din økonomi og hvad du bruger penge på. Samtidig kan du forudse hvad du vil skulle bruge penge på i fremtiden, og sørge for at have pengene parat.

Eksempel: du ved, at du vil skulle skifte vaskemaskine om ca. 5 år. Overvej hvad du regner med en ny koster, og bred udgiften ud over månederne for de næste 5 år. Holder vaskemaskinen længere end forventet, stopper du med at indbetale på den kategori, når der står nok penge på den. Går den derimod i stykker før tid, har du nu allerede en del af udgiften. På samme måde kan du gøre med alle dine forventede udgifter.

Hvis uheldet er ude

Du kan ikke altid komme alle udgifter i forkøbet og visse er i sandhed uforudsete udgifter. Lån penge med et sms lån, hvis det går helt galt. Men du kan lave en kategori i dit budget til nødstilfælde. Så har du til en del af udgiften allerede, hvilket går byrden lidt lettere.